Metaxilasis News

Razvoj animiranih serija: od koncepta do prikazivanja (I deo)

razvijanje animiranih serija

Uvod

Naš studio često izrađuje animirane serije po narudžbini. Naručioci su najčešće gejming kompanije koje žele animiranu seriju sa likovima iz njihovih igara, VOD platforme pa čak i drugi studiji. Uz to, i sopstvene ideje razvijamo u projekte.

Imamo odeljenje isključivo namenjeno razvoju projekata, u kome rade neki od najvećih talenata našeg studija. Kvalitet našeg rada se ogleda u učešću naših projekata na velikim međunarodnim događajima i pitch sesijama:

 • Post Monsters — Official Selection, Cartoon 360, 2021
 • Delivery Duo — KidScreen Hot 50, 2021
 • TinkerBen and Motor — Official Selection, Cartoon Forum 2022; Official Selection, Animation Production Days, 2024
 • The Fabulous Piglini — Official Selection, Cartoon Forum, 2024

U nastavku ćemo opisati proces razvoja animirane serije.

1. Prikupljanje informacija

Ovo je najvažniji korak u razvoju. Prvo, potrebne su nam informacije od inicijatora projekta – to može biti naš klijent ili interni producent. Potrebno je da utvrdimo sledeće:

 • Ciljna publika: Kome je serija namenjena.
 • Žanr: Stil i ton serije.
 • Format: Broj epizoda i njihova dužina.

Zatim slušamo sve što klijent misli o projektu. Proučavamo sve moguće materijale, ideje i postojeće radove koje mogu imati veze sa budućom serijom. Potom prikupljamo i odobravamo reference. Ovo nam pomaže da stvorimo zajedničku viziju sa klijentom. Moramo razmišljati o budućoj seriji na isti način. Nakon toga prelazimo na sledeći korak.

2. Razvijanje ideje

Zatim se fokusiramo na glavni lik. Često, lik već postoji i potrebno ga je doraditi i stvoriti zanimljivu priču. Ponekad, moramo ga izmisliti ili ih takoreći „roditi“.

Pravimo nekoliko ideja koje uključuju osnovno: ključnu rečenicu (loglajn) i kratak opis. Ako su potrebne dodatne informacije, poput opisa likova, stila serije ili komentara, dodajemo i to. Klijent pregleda ove ideje, zajedno ih detaljno sagledavamo, testiramo svaku, smišljamo priče, zamišljamo scenarije i čak počinjemo sa skiciranjem ako deluje da nešto obećava. Kroz ovaj proces, ideja se bira i dorađuje dok ne zasija kao dijamant, jasna svima i omiljena celom timu. Ljubav prema ideji je ključni faktor za uspeh.

3. Biblija projekta

U ovoj fazi, razrađujemo ideju koju smo izabrali i izrađuje se Biblija projekta. Ona sadrži:

 • Naziv projekta
 • Tehničke podatke: publika, format, žanr, tehnika
 • Loglajn
 • Opis projekta
 • Opis likova
 • Fraze koje karakteri koriste
 • Vrednosti projekta ili trenutna relevantnost
 • Struktura epizode
 • Predlozi epizoda
 • Opis tima
 • Sve ostale detalje vezane za konkretnu ideju projekta.

Ovaj period je obično kratak. Ako je ideja jasna i svi je vole, Biblija se piše lako i sa zadovoljstvom. Prvi nacrt je gotov za nedelju dana i predstavljamo ga klijentu. Sledi 3-4 iteracije sa detaljnim uređivanjem.

4. Dizajn likova i vizuelni stil

Kreiranje jedinstvenih i nezaboravnih likova je kamen temeljac razvoja animiranih serija. Dizajn likova se obično zasniva na opisu lika. Međutim, ponekad će izvanredna skica koja ima živopisnu ličnost uticati ne samo na opis lika već i na ceo projekat.

Na primer, naš lik Cuack iz serije „Captain Kraken and His Crew“ je prvobitno zamišljen samo kao zabavan momak, ali je postao jedan od najvoljenijih i najlegendarnijih likova koji je stvorio naš studio.

U početku, umetnici u našem studiju prave skice bez konsultacija jedni s drugima, slobodno zamišljajući i stvarajući sopstvenu viziju. Neki traže tipove, dok drugi traže stilska rešenja. Ove skice se sastavljaju u prezentaciju i pokazuju klijentu, koji daje povratne informacije o tome šta mu se sviđa, a šta ne. Na osnovu ovih komentara, pravimo drugu iteraciju. Ponekad se proces razvuče, što je signal da nedostaje zajednička vizija. U takvim slučajevima, vraćamo se i ponovo radimo na konceptu projekta – na sreću, to se ne dešava često.
Kada se skice odobre, izrađuju se crteži u boji sa odgovarajućim konturama (ili bez njih, ako stil to zahteva). Može se raditi samo o jednom liku ili o čitavoj postavi, u zavisnosti od ideje na kojoj radimo. Važno je nikada ne predstavljati dizajne u T-pozama. Likovi uvek treba da budu prikazani u dinamičnim ključnim pozama koje izražavaju njihovu individualnost, bilo da su u pitanju skice ili konačni dizajn.

Trajanje ove faze može značajno varirati. Najkraći je trajao 2 nedelje, dok je najduži trajao godinu i po dana. Slali bismo skice i čekali 2 meseca na povratne informacije od klijenta iz raznih odeljenja koja se nalaze u različitim zemljama, zatim bismo unosili ispravke za nekoliko dana i čekali još mesec ili dva na povratne informacije.

Ovim završavamo prvi deo. Ostanite uz nas za nastavak u drugom delu, gde ćemo pokriti koncepte pozadina, testove animacije, dizajn logotipa, Pič bibliju, trejler, pilot scenario i još mnogo toga.
RS